Sådan skifter du hundefoder.

Sådan skifter du skånsomt til et nyt hundefoder

Når du vælger at skifte fra et hundefoder til et andet hundefoder så er det vigtigt at du gør dette imens du stadig har noget foder tilbage af det ”gamle” foder da du på den måde sikre at hunden får en bliver overgang fra gammelt til nyt foder.


Du skal skifte hundefoder i en periode over ca. 1 uge.
Dag. 1-2 Gives ¾ del af gammelt hundefoder og ¼ af nyt hundefoder
Dag 3-4 gives ½ gammelt hundefoder og ½ nyt hundefoder
Dag 5-7 gives ¼ gammelt hundefoder og ¾ nyt hundefoder.
Dag 8 nu spiser hunden kun det nye hundefoder.
 

Du bør være opmærksom på.

Der er mange ting, du skal være opmærksom på, hvis du skifter hundens foder ud. Hold blandt andet øje med, om hunden spiser op — og om den er lige så aktiv og opmærksom, som den plejer at være.

Tjek afføringen — Optager hunden de næringsstoffer, der er i foderet, så bør afføringen være fast.

Hold øje med vægten — Den bør være stabil, også selvom du skifter foder. Hunden må derfor hverken tabe sig eller tage på.

Pelsen skal være blød — En mat pels kan betyde, at der er for få vitaminer og mineraler i foderet.

Hvad kan der ske når man skifter hundefoder?
Det man ofte som hundeejer oplevere hvis man skifter for hurtigt hundefoder er at hunden får dårlig mave og det kan være meget generende for både hund og ejer hvis den har tynd eller hård mave.
 
Jeg har skiftet foder men min hund prutter og har dårlig mave
Hvis du har skiftet hundefoder langsomt og din hund efterfølgende prutter meget eller har dårlig mave, så passer det hundefoder du har valgt til hunden ikke og du vil blive nød til at skifte tilbage til det hundefoder som hunden har været vant til at bruge. Hvis det ikke er muligt så må du prøve et nyt foder, her skifter hurtigere over da der er problemer og et nyt hundefoder måske kan løse problemet.
Du kan vælge at bruge et foder til hunde med sart mave/fordøjelse som en blid start og du kan så se hvordan det går og om du skal over på fodermærkets ”normale hundefoder” når maven er kommet i orden igen.

 
Kan man godt skifte hundefoder?
Ja det kan du godt, men husk at skifte langsomt fra gammelt hundefoder til nyt hundefoder da det mindsker risikoen for at hunden får gener ved skiftet.
Når du vælger at skifte hundefoder så overvej grundigt hvorfor du skifter, da det ikke altid er godt for hunden/dig at skifte hundefoder mærke.
Gener ved skift

  • At hunden bliver kræsen: hunden oplevere at der kommer nyt foder igen og igen
  • At hunden får hård/tynd mave
  • Sjældent: At hunden får pels/hud problemer hvis den ikke kan tåle hundefoderet

 
Overvejelser ved skift af hundefoder

  • Skifter du pga. prisen? Er det nye foder af lige så god/bedre kvalitet
  • Skifter du pga. problemer (hud,led,mave, pels, allergi)
  • Skifter du fordi hunden ikke vil spise

 
Prisen
Der findes i dag mange prise på hundefoder og det er rigtigt at det dyre ikke altid er bedre, men når det er sagt så findes der også rigtigt meget hundefoder af virkelig dårlig kvalitet.
Det vigtigste er at man kigger på kødindholdet: det skal være oplyst i tørret % (ikke frisk det svinder med 80%) kødet bør ikke hedde ”kød og benmel eller animalske biprodukter”. Hvis kødet oplyses som animalske biprodukter så er det det dårligste proteiner som bruges fx fjer, fødder, sener og alle resterne som man ikke kan bruge til andet. Derud over så ved man ikke fra hvilket dyr at kødet kommer fra. Er det svin, okse, fjerkræ, fisk, lam, eller noget helt andet. Og produktet kan også være forskelligt fra gang til gang.
Hvis et hundefoder koster 3-15kr kiloet så kan der ikke være meget kød i det færdige produkt.
 
At foder en på hund på 15kg koster ofte ikke mere end en agurk, ca 8 kr om dagen. (af de gode mærker) Dette skyldes at kødindholdet i de dyre mærker er af en bedre kvalitet, mere fordøjelige og at foderet indeholder færre fyldstoffer. Derfor oplever man ofte også at hunds pølser bliver mindre.
 
Problemer

Hvis du oplevere problemer med din hund, så kan et foderskifte være det helt rigtige for din hund.

Led: har din hund fået led problemer eller ønsker du at forebygge så brug et foder specielt til hunde med led problemer fx Mobility

Hud/pels: tjek altid at problemerne ikke skyldes fx lopper eller at hunden har en sygdom. Det kan være godt at skifte til et hundefoder som er målrettet specifikt det problem som du oplever. Der findes mange fodermærker og flere af dem har foder som er målerette mod hud og pelsproblemer.

Mistanke om allergi: hvis du har mistanke om allergi, så kan et foderskifte i nogle tilfælde være den rigtige løsning, men det kan være svært at finde ud af hvad hunden er allergisk over for. Er det noget i foderet, naturen eller hjemmet?
Hvis man mistænker foderet så kan man prøve et korn-frit foder, eller et foder uden animalsk protein eller foder med kun 1 protein kilde, på den måde kan man teste hvilket foder der virker bedst på ens egen hund.
 
Man bør afprøve foderet i ca. 28 dage hvor man IKKE giver godbidder imens man tester da det også kan vre godbidderne som hunden ikke kan tåle.
Jeg anbefaler man skriver dagbog over hvad man prøver og hvad der sker, så har man også noget på skrift hvis man går til en dyrlæge, og man kan selv huske hvad man har prøvet. Gem indholdsfortegnelsen på foderet (klip den ud)
 
Hunden vil ikke spise:
At hunden ikke vil spise kan skyldes mange andre ting end at den ikke kan lide hundefoderet.
Hunde spiser for at overleve og ikke for at hygge sig.
Hunden kan have nogle adfærdsproblemer som gør at den ikke vil spise, den kan være angst eller den kan måske have et for stort ansvar i hjemmet.
Det du selv kan gøre er at give hunden nogle faste regler omkring fodring, dette reagere de fleste hunde meget positivt på.
 
Sådan gør du:
Du giver hunden mad 2 gange om dagen. Du tager posen med hundemad og fylder hundens skål op. Du spiser selv en kiks/vindrue eller andet inden du sætter foderet ned til hunden.
Du må IKKE kalde på hunden og fortælle at der er mad, evt. rasle lidt med foderposen.
Hvis hunden IKKE kommer og spise så fjernes hundefoderet igen. Efter du har talt til 10(inden i hovedet)
Kommer hunden og spiser, så fjernes skålen så snart den går fra foderet. Og du må ikke sætte det ned igen, selvom den kigger på dig.
Husk hunden må ikke få godbidder i perioden hvor du træner spisning, da dette for nogle hunde er nok til at de er mætte.
Dette gør du hver dag morgen og aften og du vil opleve at din hund begynder at spise igen.
Hunden kan overleve i mange dage uden mad, hvis bare de drikker vand.

Sygdom: Hvis du har mistanke om at hunden er syg og det er derfor den ikke spiser, så skal du gå til dyrlægen da det kan være skadeligt for hunden.

Kræsenhed: hvis hunden er kræsen så kan du vælge at det er hyggeligt for dig, eller du kan vælge at bestemme at nu skal den spise det du servere. Mange foderskift kan give kræsne hunde, da de forventer at der kommer noget nyt/andet hvis de ikke spiser.

Sundhed: ser din hund frisk ud, leger den, drikker vand, normal vægtig så bør du ikke være bekymret selvom den ikke spiser et døgn indimellem, nogle hunde faster afsig selv.